Bachata

X

Wat kun je verwachten

Wie kent tegenwoordig Bachata niet? De dans wordt steeds populairder en terecht, want als danser kan je je creativiteit erin enorm kwijt. Centraal staat het echt leren dansen (of je nu een beginner bent of een ervaren danser), maar ook ‘lead and follow’ techniques en styling. Ben jij ook benieuwd naar deze sensuele en vrolijke dansvorm, bij ons ben je aan het juiste adres voor professionele, gezellige en leerzame lessen en kan je naast de reguliere Bachata lessen ook Dominicaanse Bachata volgen.
Focus op: musicality (muziek interpretatie)/ dansen met je hele lichaam (niet alleen figuurtjes) en footwork
Opbouw lessen:
Start met goede warming up
Herhaling figuur vorige les
Uitleg nieuwe figuur
Inschrijven

De dans

Deze geweldig sensuele dans komt uit de Dominicaanse Republiek en wordt gespeeld in een vierkwartsmaat. Als je de tekst zou kunnen verstaan hoor je vooral ‘geklaag’ over verloren, genegeerde en tragische liefdes. De oorspronkelijke term die gebruikt werd was dan ook ‘Amargue’ wat bitterheid betekent. Het woord Bachata staat oorspronkelijk in het Spaans voor ‘feestje’ en werd pas later gebruikt. Het wordt met een partner gedanst en de danshouding kan zowel open als gesloten zijn.
In grote lijnen kunnen we spreken over de volgende grote stromingen in Bachata:

Dominicaanse stijl , de Dansschool stijl (European style) , de Antilliaanse stijl Bachata Moderna & Bachatango

Deze stijl is de meest spontane en creatieve stijl, waarin tussen de basispassen gebruik wordt gemaakt van veel voetenwerk. De bewegingen zijn doorgaans spontaan en aangepast aan het specifieke nummer en ook de pauzes worden ingevuld passend bij het nummer. Omdat ook op de vocals (het zingen zelf) gedanst wordt krijg je vaak unieke bewegingen en super moves. Complexe combinaties van draaien (zoals bij Salsa) worden bijna niet gemaakt. Ook de basispassen kunnen afwijken van de andere vormen van Bachata. Op dansscholen wordt geleerd om op de eerste tel van de maat te beginnen, waarmee de muziekmaat (van vier tellen) samenvalt met de dansmaat, zo wordt de telling 1,2,3,4-5,6,7,8 aangehouden. De Dominicanen echter beginnen gewoon op die tel die het beste past bij de muziek waarop men danst.Kenmerkend voor deze stijl is het feit dat het danskoppel niet perse beide dezelfde pasito’s (voetenwerk) hoeven te doen, het is juist gebruikelijk dat ieder ‘zijn ding’doet om daarna samen te komen in een bepaalde figuur of basispas.

Met met deze stijl wordt de eerste niet-Carraïbische versie van de Bachata bedoeld, zoals die werd gedanst in de VS en Europa, en wordt tot nu toe wereldwijd het meest gedanst, mede dankzij de dansscholen
Hier wordt de Bachata vaak geleerd in een klassieke danshouding en er worden meestal geen snelle pasjes en voetenwerk gemaakt. Daarentegen worden vaak wel (salsa) draaien geleerd. Er wordt op de eerste tel begonnen. Deze stijl wordt ook wel vaak de Dansschool stijl genoemd.
Antiliaanse stijl
Op Curaçao, en vanuit daar overgewaaid naar Europa, is een Bachata danswijze ontstaan waarbij telkens op de vierde (laatste) tel van de maat een heup wordt opgetild en een ‘hopje’ wordt gemaakt (ook wel Antilliaanse stijl genoemd). Men denkt dat deze Bachata met hopje de juiste manier is om de Bachata te dansen, in de Dominicaanse Republiek echter wordt dit hopje bijna nooit gebruikt.
Bachata Moderna
Bachata Moderna is een beetje een verzamelnaam voor de verschillende stromingen die zich ontwikkelden naarmate de Bachata populairder werd bij goede dansers en er zo ook de vraag ontstond naar ingewikkeldere figuren, patronen en draaien. Het bevat daarom veel elementen uit andere dansen, zoals de Cha Cha, de Zouk en de Tango.

Bachata Moderna is een beetje een verzamelnaam voor de  verschillende stromingen die zich ontwikkelden naarmate de Bachata populairder werd bij goede dansers en er zo ook de vraag ontstond naar ingewikkeldere figuren, patronen en draaien. Het bevat daarom veel elementen uit andere dansen, zoals de Cha Cha, de Zouk en de Tango.

Geschiedenis

Bachata is ontstaan in het begin van de 20ste eeuw, maar werd heel lang geboycot zowel door de mensen zelf als later door de radio’s omdat het vooral de bewoners van het platteland dit muziek genre beluisterden en het daarom met armoede en luidruchtige feesten met dronken mensen werd geassocieerd. Door de armoede en werkloosheid trokken veel Dominicanen naar de grotere steden vooral na het overlijden van de Dictator Trujillo in het begin van de jaren 60. Maar ook daar hadden ze het er niet makkelijker op wegens vooroordelen en uitbuitint. Hoewel de Merengue door het hele land geliefd bleef, leek dit muziekgenre met zijn vrolijke tonen niet echt gepast meer. De Bachata, het vroegere Amargue, met zijn sombere en tragische teksten kreeg hierdoor steeds meer aanhang omdat het een manier werd om frustraties en emoties te kunnen uiten. In de steden werd de Bachata gespeeld in het nachtleven en vaak ook op dubieuze plekken en de teksten logen er dan ook niet om en gingen vaak over vrouwen, seks, gevechten, en meer zaken die zich vaak in tavernes afspelen. Dit zorgde ervoor dat de Bachata steeds minder populair werd bij de bevolking die het iets beter had en dat het juist enorm toenam bij de armere bevolking. Pas in de jaren 90 kwam de Bachata pas goed in de opmars. Artiesten begonnen wat modernere instrumenten te gebruiken wat het genre wat toegankelijker maakte onder de jongeren en nu raakte ook de middenklasse steeds meer geïnteresseerd in het genre, waardoor het eindelijk zijn slechte naam verloor en terecht! Toen Juan Luis Guerra in 1992 een Grammy won voor zijn Bachata Rosa, was echt iedereen overstag en begon het ook goed door te dringen in Europa en kregen de dansscholen steeds meer Bachata cursisten. Vandaag de dag zijn veel jonge Bachateros (Bachata artiesten zowel zangers als dansers), wereldwijd doorgebroken. Artiesten als Prince Royce, Aventura en Grupo Extra mixen Hip-Hop door hun Bachata en waardoor zij een enorm breed en groot publiek trekken. Ook de waardering voor de grote klassieke artiesten zoals Joan Soriano (Vocales de Amor) en Luis Vargas (Loco de Amor) is sterk aan het toenemen en gelukkig maar want Bachata is echt heerlijk om te horen en te dansen!